کد مطلب: 98171 تعداد بازدید: ۳۷۸

دبیر انجمن کتابداران مدیریت حوزه علمیه خواهران گلستان:

علت اصلی کاهش سرانه مطالعه عدم احساس ضرورت به کتابخوانی است

دوشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۰۳:۵۴
دبیر انجمن کتابداران مدیریت حوزه علمیه خواهران استان گلستان گفت: علت اصلی پایین بودن سرانه مطالعه در جامعه، عدم احساس ضرورت به مطالعه است.

به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، 24 آبان روز کتاب و کتابخوانی معرفی شده است و هدف از این نام‌گذاری تاکید بر ارزش کتاب و رشد فرهنگ مطالعه و انس با کتاب است، کتابداری شغلی است که پیش نیاز آن، عشق به کتاب است و متصدیان آن متخصصین آگاه و علاقمند به کتاب هستند که بیشتر وقت خود را صرف مطالعه، تحقیق و برقراری ارتباط سازنده با مراجعه کنندگان در حوزه مطالعه و کتاب می کنند.

«خانم مریم رضایی» به عنوان یکی از کتابداران حوزه خواهران، پس از اتمام دروس سطح دو از بهمن 88 در مدرسه علمیه حضرت صدیقه فاطمه(سلام الله علیها) گرگان به فعالیت پرداخته و از سال 94 نیز با رای کتابداران مدارس علمیه خواهران این استان، به عنوان دبیر انجمن کتابداران مدیریت حوزه علمیه خواهران استان گلستان به ایفای وظیفه پرداختند.

آنچه می خوانید حاصل گفت و گویی با خانم رضایی است که به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی صورت پذیرفته است:

شرح مختصری از پیشینه کتابخانه مدرسه بفرمایید؟

کتابخانه مدرسه علمیه حضرت صدیقه فاطمه(سلام الله علیها) گرگان از سال 88 همزمان با تاسیس مدرسه راه اندازی شد و در سال 88 پس از نقل مکان به ساختمانی جدید و گسترش فضا، به صورت اصولی و طبق قوانین و ضوابط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران قم شروع به فعالیت کرد و در حال حاضر موجودی کتاب شامل 253 عنوان کتاب و 7341 نسخه کتاب شده است.

کتابخانه فعلی مدرسه با روزهای اول آن چه تفاوتی دارد؟

 اعضای کتابخانه، طلاب و  افراد خارج از حوزه هستند و وضعیت کتابخوانی در حد متوسط است، اکثر اعضا کتاب ها را برای  انجام تحقیقات درسی، نوشتن پایان نامه، آماده کردن متن سخنرانی و گذراندن اوقات فراغت به امانت می گیرند. در طی این سال ها اقدامات زیادی در این کتابخانه انجام شده است؛اطلاعات تمامی کتاب ها در سامانه کاوش سابق و فراکاوش فعلی ثبت شده است که دسترسی به منابع کتابخانه را به صورت آنلاین برای همه مراجعین فراهم می کند. چیدن کتاب ها بر اساس سیستم کنگره، رف خوانی سالانه کتاب ها، تعامل با کتابداران مدارس علمیه استان برای پاسخگویی به سوالات و رفع اشکالات که با سامانه کاوش دارند نیز از فعالیت های واحد کتابخانه است.

نظر شما درباره ترویج و رشد سرانه مطالعه در جامعه چیست؟

یکی از مشکلات جامعه گریز از کتاب و پایین بودن سطح مطالعه است، این نقص ریشه ها و علت های مختلفی دارد که شاید علت اصلی آن عدم احساس ضرورت باشد، یعنی تا وقتی انسان در وضعیت نیاز قرار نگیرد، در پی رفع آن نخواهد بود. عظمت کتاب در اسلام تا حدی است که خداوند به «قلم و آنچه می نویسد» در قرآن قسم یاد کرده است؛ بنابراین نقش کتاب در هدایت، رستگاری و پیشرفت علمی و فرهنگی جامعه بشری غیر قال انکار است  و به فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) کتاخوانی باید مثل خوردن و خوابیدن و سایر کارهای روزانه در زندگی مردم وارد شود.

برای رسیدن به این هدف یک برنامه ریزی صحیح و اصولی لازم است که با ارائه راهکارها، فرهنگ کتابخوانی را در جامعه عملیاتی ساخته تا به تداوم آن منجر شود.

آیا مطالعه و انس با کتاب در بهتر شدن روند زندگی تاثیر دارد؟

حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند: «در عجبم از مردمی که به غذای جسم خویش بسیار اهمیت می دهند اما نسبت به کتاب و مطالعه برای تغذیه روح این چنین بی اعنتا و بی توجه هستند!»؛ مطالعه راهی بسیار ساده و عملی برای پرورش استعدادهای خدادادی انسان است و این علاقه به مطالعه باید از دوران کودکی انسان شروع شود.

اولین آشنایی کودک با کتاب، در خانواده و محیط خانواده اتفاق می افتد، وقتی که یک کودک ببیند والدین او ساعتی هر چند کوتاه از اوقات فراغت خود را به مطالعه کتاب اختصاص می دهند، او هم به تدریج کتاب خواندن را یاد می گیرد، در صورتی که فرهنگ کتابخوانی از کودکی آغاز شود، در بزرگسالی نتایج ارزشمندی را نشان خواهد داد.

شما دبیر انجمن کتابداران حوزه علمیه خواهران استان گلستان هستید، انجمن چه زمانی شکل گرفت؟

انجمن کتابداران حوزه علمیه خواهران استان گلستان در سال 94 به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی تشکیل شد تا با برگزاری نشست های فصلی  و  حضور همه کتابداران مدارس علمیه استان، مشکلات آنان بررسی و رفع شود.

- هدف از تشکیل انجمن چه بود؟

قبل از تشکیل انجمن، کتابداران مشکلات سیستمی کاوش را تلفنی از مرکز می پرسیدند که با حجم بالای کار همکاران مرکز، پاسخگویی به صورت محدود انجام  می شد و تا حدودی مشکلات به قوت خود باقی می ماند در حالی که همکاران با سابقه استان برخی از سوالات و اشکالات را به راحتی پاسخگو بودند؛ لذا تشکیل چنین جلساتی ضروری به نظر می رسید.

- اهمیت تشکیل انجمن را بفرمائید؟

بازدید حضوری از کتابخانه های مدارس یکی دیگر از اهداف تشکیل انجمن بود که به صورت حضوری و با آموزش و اننقال تجربیات، اشکالات عمومی و روزمره کتابداران اعم از کمبودها، نحوه چیدمان کتاب ها و .... برطرف شد و با گذشت نزدیک به 5 سال از تشکیل این انجمن، می توان گفت همکاران نسبت به گذشته در زمینه اطلاعات کتابداری رشد قابل توجهی را داشته اند.

در مورد صندوق تجهیز کتابخانه ها توضیح دهید؟

ایده صندوق تجهیز کتابخانه های مدارس علمیه استان نیز که با استقبال همه همکاران روبرو شد، از طرح های معاونت پژوهش حوزه علمیه خواهران استان است که در کنار طرح تشکیل انجمن کتابداران انجام شد؛ بر اساس این طرح، مدارس علمیه موظفند به صورت ماهیانه مبلغی را به حساب صندوق واریز کرده و پس از قرعه کشی در نشست انجمن، وام صندوق به منتخب جلسه جهت انجام امور مربوطه کتابخانه اعم؛ از خرید قفسه، کتاب های مورد نیاز  و غیره داده می شود.