استاد مدرسه علمیه الزهرا(س) گرگان:
عقل پایه و اساس زندگی سعادتمندانه است
چهارشنبه ۱۸ تير ۱۳۹۹ ساعت ۰۹:۴۶:۰۸به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، آقای دکتر محمد حکیمی در نشست علمی که مدرسه علمیه الزهرا(سلام الله علیها) گرگان به مناسبت ولادت امام رضا(علیه السلام) از طریق سامانه سیما برگزار کرد، به بحث پیرامون تعقل از دیدگاه امام رضا(علیه السلام) پرداخت و عقل را بزرگترین نعمت خداوند بر انسان دانست.
وی با بیان اینکه عقل ابزار شناخت صفات خداوند است، بیان کرد: عقل انسان می تواند سخنان درستی که به خداوند نسبت داده شده را تصدیق و سخنان نادرست را تکذیب کند.
استاد حوزه، عقل را دارای دو قلمروِ نظری و عملی دانست و افزود: گزاره های ناظر به واقع، عقل نظری و گزاره هایی که ناظر به ارزش است را عقل عملی می نامند.
حکیمی گفت: با وجود اینکه انسان بواسطه عقل، بسیاری از حقایق و معارف دنیا را درک می کند، ولی اموری همچون ذات خداوند، حقیقت جبرئیل، عزرائیل و غیره از گزارهایی است که عقل آنها را درک نمی کند.
وی بر پیراستن دین از اندیشه های غلط بواسطه عقل تاکید کرد و افزود: ورود بسیاری از کج فهمی ها موجب شده چهره دین زشت نشان داده شود، لذا اصلاح دین از مهمترین وظایف طلاب علوم دینی است.
استاد دانشگاه با استناد به حدیثی از امام رضا(علیه السلام) در مورد احیاء معارف دینی گفت: حضرت می فرمایند: «خداوند رحمت خود را شامل کسانی می داند که معارف اهل بیت(علیهم السلام) را احیاء کند»، با توجه به روایت فوق؛ احیای دین با فراگیری علوم و معارف اهل بیت(علیهم السلام) و انتقال آن به مردم حاصل می شود که فهم معارف از طریق عقل صورت می گیرد.
حکیمی دین اسلام را دین عقلانی و عقل گرا معرفی کرد و گفت: قرآن کریم بیش از 700 بار از علم و تعقل دفاع کرده است؛ لذا، قران با تعبد جاهلانه و تقلید کورکورانه مخالف است.
وی عقل را زیربنای همه پیشرفت ها در زندگی برشمرد و در پایان خاطرنشان کرد: عقل پایه و اساس زندگی سعادتمندانه است، چنانچه براساس حدیث از پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) کسی که ادب، حیا و دین ندارد، عقل ندارد، زیرا ادب، حیا، عقل و دیانت از هم جدا نمی شوند.