معاون پژوهش مدرسه علمیه حضرت صدیقه فاطمه(س) گرگان:
وجود فضای علمی و مناظرات موجب شکل گیری دانشگاه بزرگ جعفری شد
چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۲۳:۲۰:۵۰به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، خانم سمیه جهان تیغ، طی گفتگویی به مناسبت شهادت امام جعفر صادق(علیه السلام)، با بیان این که عصر امام صادق(علیه السلام) به عصر تضارب آرا و عقاید مشهور است، بیان کرد: در آن زمان فرقه ها و دسته های متعدد به وجود آمد و آشوب های فکری، اندیشه های انحرافی و عقاید گوناگون ظاهر گردید.
وی به خلق و ایجاد نحلهها و مکاتب فکری متعدد در زمان امام جعفر صادق(علیه السلام) اشاره کرد و افزود: بسیاری از طبقات مسلمین در معرفت ذات و صفات خداوند و دیگر اصول اعتقادی و احکام عملی دین و تأویل آیات قرآن کریم و مسائلی از قبیل قضا و قدر، جبر و تفویض، مبدأ و معاد و ثواب و عقاب دچار شبهه و اختلاف شدند، به دنبال این شبهات مکتب هایی؛ همچون خوارج، معتزله، متصوفه، زنادقه، جبریه، شبهه، قصاص، تناسخیه و ... پدیدار شد و مذاهب و فرقه های گوناگون به وجود آمد.
معاون پژوهش مدرسه علمیه حضرت صدیقه فاطمه(سلام الله علیها) گرگان ادامه داد: وجود انحرافات عقیدتی از یک سو و فراهم شدن فضای مناسب برای بیان معارف دینی از سوی دیگر سبب شد تا امام صادق(علیه السلام) حرکتی عظیم را برای اعتلای معنوی و دینی مسلمانان آغاز کند.
پاسخگویی به سوالات و شبهات مسلمین، تعلیم و تربیت شاگردان خاص و برگزاری مناظرات علمی را از مهم ترین فعالیت های آن حضرت در مبارزه با انحرافات برشمرد و تاکید کرد: بیان و شرح اصول اعتقادی صحیح، وجود فضای باز علمی و برگزاری جلسات درس و مناظرات علمی منجر به شکل گیری دانشگاه بزرگ جعفری شد.
وی به علامت و مشخصه ممیزه امامیه در وجود نازنین امام جعفر صادق(علیهالسلام) اشاره کرد و گفت: امام صادق(علیهالسلام) در عصر خود به عنوان رکن رکین امت اسلامی مرجع پاسخگویی منطقی و مستدل در تمامی شبهات و سوالات مختلف مکاتب فکری بودند و بهترین موضع گیریها در میان امت اسلامی در جهات مختلف را حضرت جعفر بن محمد الصادق(علیهالسلام) عرضه میکردند، از این رو از آن تاریخ تا به امروز، شیعه امامیه را شیعه جعفری مینامند.
استاد حوزه ادامه داد: اختلافات سیاسی و کشمکشهای بنی امیه فرصت و موقعیت مناسبی را برای امام به وجود آورد که با بیان احادیث و روایات فراوان و پیراستن انحرافات، چهره روشنی از اسلام را ترسیم کردند و مردم را از گمراهی نجات دادند به گونهای که بخش عمدهای از دانش اهل بیت بدین وسیله گسترش یافت.
وی با بیان این که نهضت علمی امام صادق(علیه السلام) جان تازهای در کالبد بی رمق دین ایجاد کرد، افزود: حرکت علمی امام صادق(علیهالسلام) در بستر مناسب فرهنگی و آمادگی عمومی غالب جامعه، شکل گرفت که در تداوم حرکت عظیم علمی و فرهنگی حضرت باقر العلوم (علیهالسلام) بود و همین جریان زمینه ساز تاسیس دانشگاه بزرگ جعفری شد.