کد مطلب: 52539 تعداد بازدید: ۴۳۳

رئیس دانشگاه فرهنگیان پردیس امام خمینی رض گرگان:

حجاب به عنوان امر اجباری نیست بلکه ضرورت دین است/ ارتباط و وحدت بین حوزه و دانشگاه باید عملیاتی تر و کاربردی تر شود

دوشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۲۳:۳۶:۵۹
در آستانه اختتامیه همایش ملی «حجاب پژوهی با تأکید بر قرآن و سنت» در شهرستان گرگان استان گلستان که به همت معاونت پژوهش حوزه علمیه خواهران این استان و دانشگاه فرهنگیان پردیس امام خمینی(رض) در حال انجام است، مصاحبه ای با رئیس دانشگاه صورت گرفته است.
به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران استان گلستان، متن مصاحبه به این شرح است:
 
 
* نظر شما در راستای اهمیت و ضرورت بحث حجاب در جامعه چیست؟
 
جامعه بانوان کشور ما باید به موضوع حجاب به عنوان یک رویکرد دینی و فرهنگی و حتی ملی نگاه کنند. باید این بحث برای بانوان طوری تبیین شود که تصور اجباری بودن حجاب باعث مخالفت آنان نشود. به این معنا که ظهور بحث پیرامون حجاب طوری نباشد که تصور شود حجاب اجباری است در حالی که حجاب به عنوان امر اجباری نیست بلکه ضرورت دین است. حجاب وسیله ای برای رشد و پیشرفت بانوان است. خانم ها باید حس کنند که وقتی با حجاب کامل در جامعه حاضر می شوند، امنیت روحی و روانی بیشتری در محیط کار و بازار و فعالیت های اجتماعی دارند.
همچنین فرهنگ خانواده ها در سال های اخیر تحت تأثیر کشورهای دیگر قرار گرفته است. من خوش بین هستم که خودِ بانوان به این نتیجه برسند که به موضوع حجاب به عنوان وسیله ای برای تسهیل کردن شرایط خود نگاه می کنند. و این نسبت به خیلی از بانوان به خصوص کسانی که در محیط های رسمی و اداری کار می کنند, صدق می کنند.
 
 
* به نظر شما ریشه اصلی بد حجابی در جامعه چیست؟
 
به نظر من باید به این مسئله به عنوان یک باور و اعتقاد شخصی نگاه کرد تا بتوان به افراد منتقل کرد، به طوری که جزء اعتقاداتِ خودِ آن فرد هم شود. اگر این نگاه به عنوان یک وسیله و ابزار مورد نیاز جامعه در نظر گرفته شود، بسیاری از مشکلات ما حل می شود.
از طرف دیگر، تأثیر گذاشتن فرهنگ غرب در رسانه ها، خیلی بیشتر از سرعتی است که ما برای الگو سازی در کشورمان استفاده می کنیم. ما کند حرکت کردیم و الگوها را قبل از برنامه های آنان نداشتیم. به شکلی دارد عمل می شود که آنها به ما الگو می دهند.
در این زمینه باید کار فرهنگی کرد و کار فرهنگی هم زمان طولانی می خواهد، من خوش بین هستم که جامعه ی ما به سمت و سویی خواهد رفت که افراد به حجاب به چشم یک مسئله اجباری نگاه نمی کنند.
ما کل جامعه را نمی توانیم تغییر دهیم، حداقل اگر بتوانیم حداکثر افراد جامعه را به سمت مسائل دینی و مذهبی سوق دهیم و مطابقت دهیم، باز هم توفیق های خوبی پیدا کردیم. آنقدر مسائل هم نابسامان نیست، در کشور ما بسیاری از جوانان متعهد و متدین حضور دارند و حتی مدیران خوب و اقشار مختلف که مطابق با موازین کشور عمل می کنند و معتقد هستند. هم مردم مؤمنی هستند و هم به منافع و مصالح ملی اهمیت می دهند و هم به فرهنگ اسلامی. اگرما حیات طیبه و مطلوبیت خاص را می خواهیم باید بیشتر تلاش کنیم.
 
 
* شما به عنوان رئیس دانشگاه یک نهاد مهم و تأثیرگذار، چه ضرورتی در تعامل هرچه بیشتر این دو نهاد -حوزه و دانشگاه- در اجرا و نهادینه کردن مسائل دینی- تبلیغی می بینید؟ به عبارت دیگر، وحدت حوزه و دانشگاه چقدر می تواند دغدغه های این دو نهاد مهم را عملیاتی کند؟ 
 
ما در آستانه هفته پیوند حوزه و دانشگاه هستیم. صرفاً  نگاه کردن به بعد علمی، آموزشی و پژوهشی می تواند آسیب بزند، و هم صرفاً نگاه کردن به مسائل از بعد معنوی و فرهنگی و دینی و اسلامی نیز چنین است. با ترکیب این دو، یعنی در کنار این که خوراک دینی، معنوی و اسلامی می دهیم؛ در کنار آن، آحادِ جامعه باید مجهز به سلاحِ دانش، آموزش و پژوهش هم باشند. ترکیب این دو می تواند یک فردی را که رشد کرده و پرورش یافته، از همه ابعاد شخصیت خوب و مفیدی را به جامعه تحویل دهد و این اتفاق نمی افتد مگر در سایه وحدت حوزه و دانشگاه.
ما دانشجویان را در دانشگاه ها به علم و دانش مجهز می کنیم و البته در مسائل دینی و فرهنگی هم دقیق کار می کنیم و از طرفی دانشجویان را می توانیم با حوزه مرتبط کنیم و روی مسائل دینی و مذهبی کار شود و رشد و پرورش پیدا کند. دانشگاه می تواند ظرفیت ها و پتانسیل های خود را در اختیار حوزه قرار دهد تا به اتفاق هم بتوانند جامعه ای که هم سرشار از فرهنگ دینی و  فرهنگی است، و هم ظرفیت های علمی و پژوهشی و دانش بالا را برای افرادِ جامعه داشته باشد، سوق دهد.
 به نظر من ارتباط بین حوزه و دانشگاه خیلی می تواند مؤثر باشد، البته باید عملیاتی تر و کاربردی تر باشد و به هم نزدیکتر بشوند . این ارتباط ها باید در سراسر کشور اتفاق بیفتد و مشارکت ها در همه ی فعالیت های علمی، پژوهشی و فرهنگی ایجاد شود تا به توان جامعه را به سوی حیاط طیبه ای که مدنظر نظامِ جمهوری اسلامی است، سوق داد.