مدیر عامل جمعیت تعاون اسلامی کشور بیان کرد:
اخلاق یعنی عمل به دانسته ها
دوشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۳:۰۴«حجت الاسلام والمسلمین یوسفی» در جمع طلاب جدیدالورود مدارس علمیه خواهران استان گلستان به بحث پیرامون چرایی انتخاب حوزه و اخلاق عملی پرداخت و گفت: شما طلاب با وجود رشته های مختلف دانشگاهی و اماکن علمیِ دیگر، حوزه را انتخاب کردید. از ابتدا که کاری را انتخاب می نمایید، با هدف و حساب شده باشد. اگر هدف داشته باشید، فعالیت های خود را مستند انجام داده و طی مسیر راحت تر می شود.
وی توجه طلاب را به نکاتی جلب کرد و تأکید نمود: خداوند می فرماید؛ «و ما خلقت الجن و الإنس إلا لیعبدون». اولین نکته که ما به عنوان افراد عاقل و مکلف باید توجه داشته باشیم این است که وظیفه اولیه ما بندگی خداست. نکته دوم اینکه خداوند می فرماید؛ «مَن جَاهَدَ فِینَا لَنَهدِیَنَّهُم سُبُلَنَا؛ هرکسی در راه ما قدم بردارد، ما راه های سعادت را به روی او باز می کنیم». شرط این است که در راه خدا و برای خدا قدم برداشته شود. خدا ما را برای بندگی خلق کرده و راه بندگی را به وسیله پیامبران، انبیاء، جانشیانش و علما یاد می دهد، چرا که مسیر بندگی را آنان برای بشر تشریح کردند.
مدیر عامل جمعیت تعاون اسلامی کشور با استناد به روایاتی خاطرنشان کرد: امام رضا(ع) فرمودند؛ «مَن حَاسَبَ نَفسَه ربح و مَن غَفَلَ عَنهَا خسر» هرکسی در این بازار دنیا از خود حساب بکشد، و اهل حساب و کتاب باشد، سود می برد. با توجه به روایات معلوم می شود، همه ثانیه ها می گذرد اما اگر کنار آن چیزی باشد که انسان سود ببرد، سودمند است.
حجت الاسلام یوسفی تأکید نمود: در مسائل اخلاقی سعی نکنید زیاد بخوانید، بشنوید و بنویسید؛ این انسان را ترقی نمی دهد بلکه باید به دانسته ها عمل کرد. عمل، انسان را ترقی می دهد و متخلّق می کند. خداوند حجت را این گونه تمام کرده که هرکسی هراندازه آموخته، به همان عمل کند. گاهی انسان به دانسته ها عمل نمی کند، در نتیجه تصور می کند کسی نیست او را ترقی دهد.
وی در تشریح روایت امام صادق(ع) «من عمل بما علم علمه الله مالایعلم؛ هرکس به قولی که می داند عمل کند آنچه را که نمی داند خدا به او یاد می دهد»، گفت: هر جایی که هستیم اگر به آنچه بلدیم عمل کنیم، خدا معلم آن علم را می رساند. اگر معلم حاضر نیست باید به خود رجوع کنیم. خداوند توانا و قادر؛ خداوندی که خضر را به موسی می رساند، همان خدا زنده است و قدرت و توانایی اش هم همان است.
این استاد اخلاق در راستای آموختن مسائل عرفانی و فلسفی ابراز نمود: شیطان انسان را وسوسه می کند که فلسفه و عرفان یاد بگیرد و پای سخن علما و مراجع بنشینید تا عمل را یاد بگیرید، این وسوسه است. عمل همان چیزی است که ما می دانیم. به عنوان مثال؛ «لایغتب بعضکم بعضا..» غیبت کردن و نتیجه آن را بلدیم، این خود عمل است که به آنچه می گوییم عمل کنیم. اعمال خود را محاسبه کرده و توجه کنیم که روزی چند بار بر خلاف مرضی خدا و امر او حرفی زدیم.
حجت الاسلام یوسفی ادامه داد: دنبال مسائل فلسفی و عرفان نچرخید، اینها سرگرمی های علمی و هوای نفسی است، اینها دروسی است که سر جای خود و در وقت خود باید خوانده شود. اما به درد اخلاق نمی خورد، اخلاق یعنی عمل. پس نقص ما در عمل است و باید برای آن قدم جدی برداریم، تصمیم بگیریم و باور داشته باشیم که تا عمل نکنیم سعادت حاصل نمی شود.
وی پیرامون خداباوری خاطرنشان کرد: خدا را باور داریم، علم و قدرت او را نیز قبول داریم اما باورمان ضعیف است. باور نداریم هرجا خطایی می کنیم او می بیند و می شنود. این نوع باور داشتن فقط انسان را از طهارت و نجاست پاک می کند، مسلمان هستیم ولی مسلمانی که ما را حاضر و ناظر ببیند، نیستیم.
مدیر عامل جمعیت تعاون اسلامی کشور ضمن اشاره به سیره بزرگان، خطاب به طلاب گفت: یکی از اهداف ما از انتخاب مسیر طلبگی آن است که با مسیر بندگی بهتر و سریعتر آشنا شویم و سپس این مسیر را به مردم بشناسانیم. در این مسیر اگر به گفته های خود عمل نکنیم، اثرگذار نخواهد بود و خدا را به خشم می آوریم.
حجت الاسلام یوسفی در پایان اظهار کرد: قرآن مسیر را در راستای این هدف نشان داده است و آن عمل کردن به اعمال و گفته هاست. علت ترقی نکردن ما به این دلیل است که اهل محاسبه نیستیم. بدانید در این آسمان منصبی لذیذتر و بهتر از طلبگی نیست. شهید بهشتی فرمودند؛ «من یک روز طلبگی را با بالاترین منصب عالم عوض نمی کنم». پس، با عمل به دانسته ها شکر نعمت طلبگی را بدست آورید.