مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان:
عبرتهای عاشورا هشداری برای امروز جامعه اسلامی است
دوشنبه ۹ تير ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۲:۴۰
به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، خانم سیده نفیسه حسینی واعظ در جمع کارکنان مدیریت حوزه علمیه خواهران استان گلستان بیان کرد: تاریخ اسلام سرشار از نکات آموزنده است و واقعه عاشورا عبرتهای بیبدیلی برای نسلهای پس از خود دارند و نهضت جاودانه عاشورای حسینی، به عنوان بزرگترین و تأثیرگذارترین حادثه دینی تاریخ اسلام، گنجینهای از عبرتها را برای انقلابهای اسلامی و شیعی به ارمغان آورده است.
وی با اشاره به دیدگاه مقام معظم رهبری، حادثه عاشورا را لبریز از نکات عبرتآموز برای مسلمانان میداند؛ مقام معظم رهبری با کالبدشکافی دقیق این واقعه، موضوع «عبرتهای عاشورا» را به عنوان یکی از زوایای پنهان و ناشناخته آن مطرح کرده و افق جدیدی فراروی محققان گشودهاند.
مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان در توضیح مفهوم عبرتگیری، به تفاوت آن با «درسآموزی» اشاره کرد: در درسآموزی تاریخی، عمدتاً نکات مثبت و پسندیده برجسته میشوند، اما در عبرتگیری، هم نکات منفی و هم مثبت مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند تا علل و عوامل یک حادثه برای آیندگان کنکاش شود و مایه عبرت گردد.
خانم حسینی واعظ افزود: قرآن کریم نیز در آیات متعددی به سرگذشت ملتهای گذشته اشاره کرده و مطالعه سرانجام آنها را درس عبرت برای آیندگان میداند؛ امام خمینی(رض) نیز تاریخ و حوادثی چون صدر اسلام و مشروطیت را معلم عبرتآموزی معرفی میکردند.
وی به بیان علل و زمینههای پیدایش حادثه عاشورا از منظر مقام معظم رهبری پرداخت و گفت: مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی)، با نگاهی تحلیلی به جامعه اسلامی، تغییر فرهنگ مردم و پیروان پیامبر(ص) را مبنای پیدایش زمینهها و علل اصلی حادثه عاشورا میدانند.
مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان ضمن تشریح هر یک از آن علل، عدم تشخیص تکلیف و سردرگمی خواص و مردم را به عنوان اولین عامل معرفی کرد و گفت: برخی از بزرگان اسلام و مردم عادی، در حالی که امام حسین(ع) با تکیه بر امر به معروف و نهی از منکر قیام کرده بود، مسائل دیگر را مهم تلقی کردند و از یاری امامشان بازماندند.
خانم حسینی واعظ با نقل قولی از مقام معظم رهبری گفت: «آن روز در بین سران و برگزیدگان دنیای اسلام، افراد مؤمن و کسانی که مایل بودند بر طبق وظیفه عمل کنند، بودند و تکلیف را نمیفهمیدند، وضعیت زمان را تشخیص نمیدادند، دشمن اصلی را نمیشناختند، کار اصلی و محوری را با کارهای درجه دو و سه اشتباه میکردند و این همیشه یکی از ابتلائات بزرگ دنیای اسلام بوده است.»
وی خطرناکترین آفتی که نخبگان و خردمندان جامعه را از رسالت شرعی خود دور میکند، گرایش به دنیا دانست و افزود: وسوسههای نفسانی برای حفظ مقام و موقعیت اجتماعی، زمینهساز لغزش خواص که به مرور جامعه را به فساد میکشاند، حدیث نبوی «حُبُّ الدُّنیا رَأْسُ کُلَّ خَطیئَةٍ» نیز بر این نکته تأکید دارد.
مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان، با اشاره به آیه ۵۹ سوره مریم، یکی از علل انحراف و گمراهی جامعه را که منجر به شهادت امام حسین(ع) شد، دوری از ذکر خدا و معنویت عنوان کرد.
خانم حسینی واعظ در بیان ایمان سطحی بسیاری از مردم در دوران امام حسین(ع) گفت: آنها فاقد آگاهی عمیق و معرفت دینی بودند که امام حسین(ع) در وصف چنین مردمی فرمودند: «النَّاسَ عَبیدُ الدُّنیا وَ الدِّینُ لَعِقَ عَلَى السِنَتِهِمْ یَحوُطُونَهُ مَادَّرَتْ مَعَائِشُهُم فَإِذَا مُحِّصَوا بِالْبَلاء قَلَّ الدِّیَّانُونَ؛ به راستى كه مردم بنده دنيا هستند و دين لقلقه زبان آنهاست، تا جايى كه دين وسيلهزندگى آنهاست، دين دارند و چون در معرض امتحان قرار گيرند، دينداران كم مى شوند». (تحف العقول، ص 245)
وی در تبیین دوری از ارزشهای دینی و فروپاشی اخلاقی ابراز کرد: با افزایش فاصله زمانی از دوران حیات پیامبر(ص)، دیانت، تقوا و ولایتمداری در جامعه رنگ باخت و ضدارزشها در پرتو گرایشات مادی و ریاستطلبی، جایگزین ارزشهای اسلامی شدند.