کد مطلب: 136526 تعداد بازدید: ۱۲۳

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران گلستان:

یکی از عوامل انحطاط انسانی عدم تعقل است

یکشنبه ۲۶ شهريور ۱۴۰۲ ساعت ۱۴:۰۱:۳۹
معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان گلستان گفت: تعدادی از آیات قرآن بیانگر این است که انسان‌ها به جهت غفلت و به کار نگرفتن عقل و اندیشه و عمل نکردن به مقتضای آن، به انحطاط کشیده شده و کرامت انسانی خویش را از دست داده‌اند.

به گزارش روابط عمومی حوزه‌ علمیه خواهران گلستان، خانم لیلا کابوسی در مراسم عزاداری دهه آخر صفر که از سوی موسسه قرآنی وابسته به موسسه آموزش عالی حوزوی الزهرا(سلام‌الله‌علیها) گرگان در جمع شماری از بانوان برگزار شد، در بحث از «عوامل فردی سقوط انسان از انسانیت از منظر مبانی دینی» بیان کرد: تعدادی از آیات قرآن بیانگر این است که انسان‌ها به جهت غفلت و به کار نگرفتن عقل و اندیشه و عمل نکردن به مقتضای آن، به انحطاط کشیده شده و کرامت انسانی خویش را از دست داده‌اند.

وی با بیان این‌کهانحطاط در حقیقت همان سقوط اخلاقی و سقوط از مقام و جایگاه انسانی است، توضیح داد: سقوط از انسانیت در برابر کرامت انسانی قرار می‌گیرد؛ همان کرامتی که یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های حقیقت انسان به شمار می‌رود، و به همین دلیل خداوند به فرشتگان امر فرمود تا در مقابل انسان به خاک بیفتند.

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان گلستانبا برشمردن عوامل انحطاط از نگاه قرآن کریم و روایات تصریح کرد:  قرآن از شیطان به عنوان دشمن آشکار انسان یاد کرده و بر دشمن بودن او تاکید کرده است زیرا دشمن قسم خورده انسان است تا او را از مسیر سعادت دور کرده و به ذلت بکشاند.

خانم کابوسی اظهار کرد: آرزوهای دور و دراز، از مهم‌‌ترین رذایل اخلاقی بوده و انسان را از خدا دور ‌ساخته و به انواع گناهان آلوده می‌‌کند؛ البته، اصل آرزو و امید نه تنها مذموم و نکوهیده نیست، بلکه نقش بسیار مهمی در زندگی و پیشرفت انسان در جنبه‌های مادی و معنوی بشر دارد.

وی با استناد به کلام امام علی(علیه‌السلام) که می‌فرمایند: «طمعکار ذلیل خواهد شد»، یکی از موانع عمده دست‌یابی به کرامت انسانی را طمع برشمرد و افزود: انسان طمعکار برای دست‌یابی به خواسته‌هایش، خود را در برابر هر چیزی خوار و ذلیل می‌کند.

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان گلستان با بیان این مطلب کهعلایق شدید مادی و دنیاپرستی انسان را به هر انحراف و گناهی می‌کشاند، اضافه کرد: سوء استفاده انسان از دنیا و دلبستگی به آن، فریب خوردن، مغرور شدن و غافل شدن از آخرت را به دنبال دارد.

خانم کابوسی ادامه داد: انسان در اثر اسراف و تبذیر، در مسیر عیش و نوش قرار می‌گیرد و براى به گردش درآوردن زندگىِ مسرفانه خود، دست به هر کار خطا و گناهی می‌زند و در نتیجه این سقوط اخلاقى و انحطاط، توان جبران خسارات وارده بر خود را ندارد.

وی گفت: سازندگی درونی انسان و اصلاح و تهذیب نفس در سعادت فردی و اجتماعی، دنیوی و اخروی انسان نقش به سزایی دارد؛ در مکتب اسلام، هر قول، فکر یا عملی که انسان را به خداوند نزدیک کند، تکامل و سعادت شمرده و ضد آن را هلاکت کننده می‌داند.

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان گلستان،وسوسه شیطانی و کارهای بیهوده، را یکی از موانع وصول انسان به کمال دانست و افزود: شیطان نخست در بخش عبادات و بعد در مقطع تعقل و در پایان در بخش شهود در کمین است؛ هوای نفس چنان تسلطی بر انسان دارد که او را از دایره بندگی و ولایت خدا خارج می‌کند و آنها را در محدوده ولایت شیطان و هوی نفس قرار می‌دهد.

خانم کابوسی در ادامه گفت: انسان با شناخت خود و آگاهی به هدف آفرینش و شناخت نیازهای مختلف وجودی و رفع آنها می‌تواند نفس سرکش را رام کند و در نهایت با شناخت عواملی که سبب سقوط وی از انسانیت می‌شود؛ و با داشتن راه‌کارهایی در این رابطه می‌تواند به سوی هدف آفرینش خود حرکت کند و در مسیر کمال الهی گام بردارد، در نتیجه به مدینه فاضله‌ای که مقصود اسلام از جوامع انسانی است، نائل شود.

ویدر پایان تاکید کرد: سقوط انسان در مبانی دینی اسلام، اغلب به عنوان پیروزی شهوت‌ها و هوای نفس و در نتیجه فراموشی ارزش‌های اخلاقی و انسانی توصیف می‌شود.