کد مطلب: 130871 تعداد بازدید: ۱۲۴

مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان:

پیامبران مربى نفوس مردم هستند

شنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۲۰:۴۲:۰۳
مدیر حوزه علمیه خواهران استان گلستان، پیامبران را مربى نفوس‏ معرفی کرد و با تأکید بر الگوپذیری از آن بزرگواران، توضیح داد: معرفت نفس آن بزرگواران خواه نسبت ‏به خود و یا دیگران، فوق هر معرفتى است و ما باید از پیامبران درس خودشناسى بیاموزیم.

به گزارش روابط عمومی حوزه‌ علمیه خواهران گلستان، خانم حسینی واعظ در دوره آموزشی «نقش انعطاف پذیری در ارتباطات» که ویژه معاونان مدارس علمیه خواهران استان گلستان برگزار شد، با برشمردن انواع اخلاق بیان کرد: اخلاقى که مقتضاى نفوس قدسیه است، هم موجب کمال فرد و هم کمال جامعه ‌شده و انسان را به حرکت درمی‌آورد و الهى است.

وی مردم را به لحاظ اخلاقى به سه گروه تقسیم کرد و گفت: گروه اول دارای خلق و خوى حیوانى هستند و از این مرحله  فراتر نمی‌روند، به فرمایش امیرالمؤمنین(علیه‌السلام): «صورت، صورت انسان و قلب، قلب حیوان است. نه باب هدایت مى‏شناسد که پیروى کند و نه باب کورى و ضلالت مى‏شناسد که از آن دورى کند. او مرده زندگان است‏».

مدیر حوزه علمیه خواهران استان گلستان خاطرنشان کرد: زندگى بشر دارای سه مرحله حیوانى، انسانى و ملکوتى است که در مرحله حیوانى زندگی انفعالى و تخیلى دارد؛ مانند زندگى کودکان اما در مرحله انسانى، صاحب اراده و اختیار بوده و خوبی‌ها و بدی‌ها را ‏شناخته و مى‏تواند انتخاب کند.

خانم حسینی واعظ افزود: در مرحله ملکوتى زندگی انسان، آدمی از خودبینى عبور کرده و جویاى حق مى‏شود، زیرا بر سر دو راهى هواپرستى و خودپرستى قرار دارد؛ مى‏داند که با تسلیم در برابر انفعالات، در طبیعت، مستهلک شده و با پروراندن قوه روحانى، به خدا نزدیک مى‏شود.

وی به تشریح گروه دوم انسان‌ها به لحاظ اخلاقی پرداخت و بیان کرد: این گروه به تعدیل غرایز پرداخته و اخلاق اجتماعى را محترم مى‏شمارند و از مرحله حیوانى فراتر مى‏روند اما رعایت اخلاق را به خاطر جلب منافع و دفع ضررها انجام مى‏دهند؛ این افراد مطابق روایات، هنوز به کمال نهایى یعنى مکارم اخلاق نرسیده‏اند.

استاد حوزه در توضیح گروه سوم و انسان‌هاى ممتاز و برجسته اظهار کرد: این افراد، اخلاق را براى دنیا و محبوبیت‌هاى کاذب و جاه و جلال و مقام پوشالى و زودگذر نمى‏خواهند بلکه کرامت نفسانى برای آنان مهم است.

خانم حسینی واعظ در ادامه با اشاره به بخش‌هایی از سیره پیامبراکرم(صلى‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) و بیان این‌که نفس حضرت به کرامت مطلق رسیده است، گفت: خداوند در آیه 159 سوره آل عمران، حسن خلق حضرت را راز موفقیت او برشمرده و سوءخلق و تندخویى را موجب دوری مردم از ایشان دانسته‌اند که در اینصورت، برنامه رسالت پیامبر گرامی اسلام به ثمر نمى‏رسید.

وی به کرامت نفس قدسى پیامبر اکرم(صلى‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) اشاره کرد و افزود: نفس قدسى، انتقام‏جو نیست و کسانی که از انتقام لذت ‏برده و از عفو ناراحت مى‏شوند، نفس کریمه ندارند؛ نفس کریمه، اهل عفو است و صاحب این نفس براى شخصى که مورد عفو و بخشودگى او قرار گرفته، طلب آمرزش مى‏کند.

مدیر حوزه علمیه خواهران استان گلستان، پیامبران را مربى نفوس‏ معرفی کرد و با تأکید بر الگوپذیری از آن بزرگواران، توضیح داد: معرفت نفس آن بزرگواران خواه نسبت ‏به خود و یا دیگران، فوق هر معرفتى است و ما باید از پیامبران درس خودشناسى بیاموزیم.

خانم حسینی واعظ با توصیه بر عزم در امور و توکل بر خدا، ابراز کرد: عفو، استغفار، مشاوره و توکل چهار دستور دین است.

وی در راستای سیره و رفتار اجتماعی پیامبراکرم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) توضیح داد: ایشان در روابط اجتماعی نیز سرآمد و اسوه پرهیزگاران عالم بود و نوع رفتار حضرت نه تنها با دوستان و اقوام، بلکه با دشمنان و خطاکاران نیز بر مدار و محور اخلاق‌مداری بود.

استاد حوزه در پایان ضمن بیان توصیه‌هایی به حاضران، بیان کرد: تواضع، انعطاف‌پذیری، حسن خلق، نرمش، ایثار، جود و سخاوتمندی، تغافل، مواسات و دستگیری از دیگران در روابط اجتماعی، صبر و مدارا و... را از پیامبر اکرم جلوه واقعی انسان کامل را به نمایش در آورده بود.