کد مطلب: 128078 تعداد بازدید: ۱۲۳

استاد حوزه خواهران:

طلبه از تمام ابعاد علوم دین اطلاع داشته باشد

دوشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۴۴:۲۲
آقای محد حکیمی استاد حوزه خواهران گفت: دین چند بعدی است و ابعاد دیگری از علوم همچون: عرفان، سیاست، اخلاق، فلسفه، علم اصول، کلام، تاریخ، تفسیر و حدیث و بسیاری از علوم دیگر را در بر می‌گیرد و یک طلبه باید از تمام ابعاد دین اطلاع داشته باشد.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه های علمیه خواهران، آقای محمد حکیمی در جمع ۱۳۰ نفر از طلاب نوورود مدارس علمیه خواهران استان گلستان که در مؤسسه آموزش عالی حوزوی الزهراء(سلام‌الله‌علیها) گرگان برگزار شد، پیرامون هویت طلبی و وظایف یک طلبه در عصر مدرن سخن گفت.

وی با اشاره به روایتی از امام صادق(علیه‌السلام) بیان کرد: خداوند هرگاه خیری را برای بنده‌اش اراده کند، او را در فهم دین عمیق می‌کند، نسبت به دنیای مادی بی‌علاقه و نسبت به عیب‌های خودش بینا می‌کند.

استاد حوزه با بیان این‌که در مسیر طلبگی تفقه در دین و زهد وجود دارد، خاطرنشان کرد: علمای بزرگ نسبت به دنیا بی رغبت بوده و زهد داشتند که عیب خود را نیز می‌دیدند.

آقای حکیمی اظهار کرد: کمال انسان‌ها به خودسازی است و یک طلبه باید شخصیت خود را ساخته و شکوفا کند؛ به این معنا که استعدادها، توانایی‌ها و قابلیت‌های وجودی خود را رشد دهد؛ باید دو بال را در شخصیت خود شکوفا کنیم که بال اول، علم و آگاهی، شناخت و معرفت است و اینکه انسان نسبت به خدا، جهان، خویشتن، دین، قرآن و حدیث شناخت پیدا کند.

وی بال دوم را ادب نفس معرفی کرد و توضیح داد: ادب نفس یعنی اخلاق، عرفان، تقوا و خودسازی عملی که یک طلبه باید بسیار مؤدب باشد زیرا مردم از یک طلبه ادب را توقع دارند.

استاد دانشگاه، خودسازی را در پرورش ادب درس و ادب نفس دانست و با تأکید بر ساختن قلب سلیم، به بیماری‌های قلبی همچون: ریا، حسادت، تکبر، کفر، نفاق و شرک اشاره کرد و در ادامه گفت: گناهان دو دسته هستند که یکی گناهان بدنی و دیگری گناهان قلبی است.

آقای حکیمی با تشریح هر یک از دو دسته گناه، به علت اهمیت قلب اشاره کرد و گفت: حقیقت انسان دل اوست و عقل نیست، زیرا عقل ابزاری برای زنده نگه داشتن دل است؛ طلبه باید مواظب دل و قلب خود باشد که یکی از راه‌ها برای معرفت دین راه عقل است، و تمام دروسی همچون؛ فلسفه، کلام و علم اصول با عقل انسان در ارتباط است و با آن اجتهاد می‌کنیم.

وی، راه حس و تجربه را از دیگر راه‌های معرفت دین دانست و توضیح داد: وقتی قائلیم‌ جهان نظم دارد و هر نظمی به علت هدفمندی، ناظمی دارد؛ بنابراین، جهان ناظمی به نام خداوند دارد و این نظم را از راه حس و تجربه متوجه می‌شویم.

کارشناس مذهبی اضافه کرد: راه سوم برای شناخت خداوند راه دل است؛ همچون آیات سوره شعراء که بر قلب پیامبر نازل شد: «نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ*عَلى‌ قَلْبِكَ لِتَكُونَ مِنَ الْمُنْذِرِينَ».

آقای حکیمی با تأکید بر این‌که دل محل نزول انوار الهی است و طلبه باید عقلش کار کند و با وحی الهی آشنا باشد، با تاکید بر مطالعه قرآن، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه و همچنین کتاب‌های احادیث شیعه گفت: مطالعه آیات قرآن و احادیث اهل بیت(علیهم‌السلام) دل انسان را زنده می کند و دل با حکمت، دانش و موعظه حسنه زنده می‌شود.

وی با بیان اینکه سه راهِ حکمت، موعظه حسنه و جدال نیکو برای دعوت مردم به خدا دارید به تشریح هر یک از این موارد پرداخت و با توصیه بر حفظ اوقات و زمان خاطرنشان کرد: دین چند بعدی است و ابعاد دیگری از علوم همچون: عرفان، سیاست، اخلاق، فلسفه، علم اصول، کلام، تاریخ، تفسیر و حدیث و بسیاری از علوم دیگر را در بر می‌گیرد و یک طلبه باید از تمام ابعاد دین اطلاع داشته باشد.

استاد حوزه ابراز کرد: مبلغ دین نمی‌تواند تنها با یک بُعد دین وارد جامعه شود و به ویژه در این زمان، از دین دفاع و تبلیغ کند؛ باید سطح علمی انسان و یک طلبه ارتقا پیدا کند، برای این کار باید مجموعه آثار شهید مطهری(ره) را یک دور مطالعه کرد.

آقای حکیمی، بر تسلط نسبت به مسائل جدید به‌ویژه پیرامون حقوق زنان تاکید کرد و توضیح داد: طلبه‌ها باید پاسخگوی مسائل جدید کلامی و سوالات جدید مطرح شده پیرامون حقوق زنان باشند؛ از این رو، مسیر حوزه و طلبگی، راه بسیار بزرگ و با ارزش است که نیاز به کار عملی زیاد دارد و مباحث علم‌آموزی مربوط به قسمت ادب درس است.

وی بر اقامه نماز شب توصیه کرد و با تاکید بر استواری در مسیر طلبگی و دفاع از دین، گفت: در این مسیر هیچ تردیدی به خود راه ندهید و فرصت ها را غنیمت بشمرید

استاد دانشگاه ضمن بیان توصیه‌هایی به طلاب، قرآن را کتاب راهنمای انسان و کتاب رشد جامعه انسانی معرفی کرد و گفت: باید عمر خود را مطابق دستورات قرآن صرف کنید.