عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان:
تاسی به اسوههای حسنه در رشد و تعالی انسان نقش دارد
چهارشنبه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۵۲:۰۷به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، نشست پژوهشی با محوریت «اصول و روشهای تربیت عاطفی از منظر امام علی(علیهالسلام)» با مشارکت مدارس علمیه سعدیه رامیان و فاطمهالزهراء(س) بندرترکمن با حضور کارکنان، اساتید و طلاب به صورت مجازی برگزار شد.
در این نشست، حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا موسوی با اشاره به آیه 84 سورا اسراء «قل کل یعمل علی شاکله» عواطف را از مؤلفههای مهم شخصیت دانست و بیان کرد: شخصیت مجموعهای از ویژگیهای ثابت فکری، عاطفی و رفتاری است و تمام زندگی انسان بازتاب شاکله بوده که رفتارهای فردی، اجتماعی و ارتباطات او را شکل میدهد.
وی، شخصیت انسان را به سه ساحت اندیشه، عاطفه و رفتار تقسیم کرد و افزود: قرآن کریم به همان اندازه که درباره عقل و اندیشه سخن به میان آورده، بعد عاطفی، گرایشات و تمایلات انسان را نیز مورد توجه قرار داده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، لذت و الم را منشأ و تکیهگاه عواطف برشمرد و تشریح کرد: اگر چیزی برای انسان لذتبخش باشد، نسبت به آن محبت پیدا میکند، اما اگر احساس اذیت و درد داشته باشد از آن متنفر میشود.
حجتالاسلام والمسلمین موسوی با بیان اینکه رفتار انسان غالبا محصول دو فرآیند بینش و گرایش است، تصریح کرد: اگر درباره حضرت علی(علیهالسلام) مطالعه کرده و نسبت به ایشان معرفت پیدا کنیم، این شناخت، گرایش و بینش مثبت ایجاد کرده و مولای متقیان محبوب ما شده و به فرامین او گوش داده و عمل میکنیم.
وی با اشاره به اینکه صرفا عقل و اندیشه برای عمل کافی نیست؛ بلکه عواطف محرک رفتار انسان برای ترک یا انجام فعل هستند، افزود: رفتارها وقتی به فعلیت میرسند که با میل و رغبت همراه باشد، لذا عقل بدون عاطفه تأثیرگذار نیست.
استاد حوزه، به بحث پیرامون اصول و روشهای تربیت عاطفی از منظر امام علی(علیهالسلام) پرداخت و با اشاره به کلام ایشان، عشق و محبت به خوبان را از آن جمله برشمرد و تصریح کرد: اگر کسی دل در گرو حضرت علی(علیهالسلام) قرار دهد و از روی صدق و صفا دلبسته ایشان شود به پاکبازی مطلق رسیده و از هر چیزی که مانع رشد و تعالی او قرار میگیرد، رها میشود.
حجتالسلام والمسلمین موسوی، با استناد به روایت پیامبر(صلیاللهعلیهوالهوسلم) «أدبوا اولادکم علی ثلاث خصال: حب نبیکم و حب اهل بیته و قراءه القرآن»، تربیت کردن فرزندان با عشق به قرآن را از اصول تربیت عاطفی معرفی کرد و افزود: بر اساس این روایت، والدین باید فرزندان خود را با سه خصلت و ویژگی، محبت به پيامبر(صلیاللهعلیهوآلهوسلم)، دوست داشتن اهل بيت(علیهمالسلام) و تلاوت قرآن تربیت کنند.
وی، مهرورزی به مردم را از دیگر روشهای تربیت عاطفی برشمرد و تشریح کرد: انسان موجودی اجتماعی بوده و نوعدوستی ریشه همبستگی میان مردم است، بنابراین، محبت و مهرورزی بین آنان الفت و دوستی پدید آورده و به همکاری، همبستگی و یکپارچگی وا میدارد و انسان را با خانواده و اجتماع پیوند میدهد.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، با بیان اینکه تاسی به اسوههای حسنه در رشد و تعالی انسان نقش دارد، خاطرنشان کرد: والدین باید با اصول و روشهای تربیت عاطفی آشنا شده و با الهام گرفتن از اندیشههای حضرت علی(علیهالسلام) در امر تربیت فرزندان اهتمام ورزند.