کد مطلب: 114736 تعداد بازدید: ۲۹۷

پاسخ به یک سؤال مهم کرونایی

آیا صحیح است که شریعت را در مقابل عقلانیت قرار داد؟

پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۴:۲۴:۵۲
مسئول پاسخگویی به سوالات شرعی دفتر مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی)، در پاسخ به این سوال که (آیا قراردادن شریعت در مقابل عقلانیت صحیح است؟ با وجود کسانی که با تمسک به شریعت به واکسن اجباری نه گفتند؟)، جواب داد: بین شرع و عقل نزاع نیست و این دو در نبرد نیستند زیرا هر دو حجت خدا هستند و تقابل این دو امری محال است.

به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، خانم طاهره سادات موسوی در حاشیه نشست مدیران مدارس علمیه خواهران گلستان که با محوریت «بررسی نقش عقلانیت در پیشرفت اهداف حوزه‌های علمیه خواهران» برگزار شد، به پاسخگویی برخی شبهات موجود به واکسن کرونا پرداخت.

وی در پاسخ به این سوال که (آیا قراردادن شریعت در مقابل عقلانیت صحیح است؟ با وجود کسانی که با تمسک به شریعت به واکسن اجباری نه گفتند؟)، جواب داد: بین شرع و عقل نزاع نیست و این دو در نبرد نیستند زیرا هر دو حجت خدا هستند و تقابل این دو امری محال است.

مسئول پاسخگویی به سوالات شرعی دفتر مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) اضافه کرد: تعقل، تعبد و تشریع در نظام خلقت کاملا هماهنگ و الگوی برابرند و دو نسخه مطابق هستند؛ بر این اساس، اگر این دو را در مقابل هم قرار دادیم، از نوع بینش ما است که نتوانسته آنها را به هم تطبیق دهد، حال کسانی که به واکسن کرونا «نه» گفتند، چگونه به شریعت تمسک کردند؟

خانم موسوی ادامه داد: استدلال آنها این است که به وجود ضرر در واکسن علم داریم و با وجود علم، آیا می‌توان واکسن زد که به طور طبیعی با توجه به علم داشتن، پاسخ «خیر» است؛ مثل کسی که روزه در حال صحت بر او واجب است اما با وجود ضرر، نباید روزه بگیرد و تشخیص بیمار یا سالم بودن به عهده فرد و تشخیص پزشک است و بر عهده فقیه نیست.

وی با بیان اینکه احکام محمولات هستند نه موضوعات، افزود: موضوع را انسان باید مشخص کند؛ حال کسی که می‌گوید که به ضرر واکسن کرونا علم دارد، از کجا به یقین و علم رسیده است؟

مبلغ بعثه رهبری به تشریح واکسن اجباری پرداخت و بیان کرد: واکسن اجباری به معنای مجبوربودن همه افراد نیست بلکه به این معناست کسانی که در اماکن عمومی رفت و آمد دارند در حالی که واکسن نزدند، نباید از خانه بیرون روند؛ در این حال، فرد مختار است که واکسن بزند یا خیر، اما نمی‌گویند حتما بزن، بلکه اگر نمی‌خواهد واکسن بزند نباید در اماکن عمومی هم حضور پیدا کند چون جان دیگران در خطر است؛ بر این اساس، واکسن اجباری اشتباهی غلط است.

خانم موسوی ادامه داد: انسان در مسائل دیگر قائل به رجوع به متخصصان جامعه است؛ واکسن کرونا هم به تخصص علمی و پزشکی نیازمند است و نمی‌توان بر تمام علوم خط کشید؛ مجامع جهانی علمی باید بر یک مسئله نظر دهند، حتی فقیه هم قائل به رجوع و عمل به پروتکل‌ها است.

وی با تاکید بر اینکه خط کشیدن بر تمام علوم نوعی بی‌عقلی است، ابراز کرد: هر انسانی که در یک حوزه تخصص دارد، باید بداند که دیگران نیز در سایر علوم مهارت و تخصص دارند و عاقلانه این است که برای هر کاری به خُبره مراجعه کنیم.

این استاد فرهیخته حوزه خواهران در پایان گفت: قرار دادن شریعت در مقابل عقلانیت، با تمسک به شریعت «نه گفتن» که این تهمت فاحش به شریعت است و واکسن اجباری 3 اشتباه فاحش به سوال است.