کد مطلب: 112398 تعداد بازدید: ۲۷۵

رئیس تجمع علمای ترکیه:

تعالیم ناب اسلامی از بین برنده اختلافات بشری است

پنجشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۲۴:۲۱
رئیس تجمع علمای ترکیه در همایش نقش عقلانیت گفت: توجه به تعالیم ناب اسلامی؛ از بین برنده اختلافات بشری

به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، دکتر قدیر آکاراس ذیلا، رئیس تجمع علمای ترکیه، در ین المللی همایش «نقش عقلانیت و همگرایی مسلمانان در شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی» که به صورت برخط سخنرانی می کرد، گفت: خداوند بر حسب صفت رحمانیّت خود برای تمام انسان ها اعم از مسلمان و غیرمسلمان، اعم از اینکه خدا را بشناسد یا نشناسد، رزق و روزی می دهد.

وی با بیان اینکه تعالیم الهی انسان را موجودی ناطق و عاقل ذکر می کند، اظهارداشت: در تعالیم و آموزه‌های قرآن کریم و سایر ادیان آسمانی، مهم ترین چیزی که از انسان خواسته می شود، تعقّل و تفکّر است.                     

سخنران نشست با اشاره به اینکه انسان حیات خود را با عقل شکل می دهد و از طریق عقل آن را پیش می بَرد، یادآور شد: تأیید و پذیرش رسالت پیامبران الهی، یکی از کارکردهای عقل است و انسان براساس دریافت هایِ عقل خود زندگی خود را اداره کنند.

دکتر قدیر آکاراس ذیلا افزود: اگر استفاده از عقل فراموش شود، عناصر دیگر مانند اسارت در جغرافیای خاص جنسیّت زدگی، قوم گرایی، نژاد پرستی و... جایگزین عقل شد، عوامل جدایی انسان ها از یکدیگر خواهد بود.

وی تعصبات کورکورانه را از عوامل جدایی و دشمنی برخی با صاحبان سایر اعتقادات دانست واذعان داشت: عصبیّت و تعصّب ورزی با هم اقسامِ آن چه در شکل قوم گرایی، چه به صورت تعصّب مذهبی و چه به شکل تعصّب دینی، انسان ها را از هم جدا می کند و آنها را با یکدیگر دشمن می سازد.

رئیس تجمع علمای ترکیه به آیه «و لقد کرّمنا بنی آدم...» ( اسراء: 7 ) اشاره نمود و خاطرنشان کرد: قرآن کریم، تمام انسان ها را یعنی همه کسانی را که از نسل حضرت آدم هستند، با کرامت یاد می کند. انسان به هر جغرافیا یا نژاد یا دین یا مذهبی که متعلّق باشد، به ضرورت عقل باید بپذیرد که همه انسان ها دارای کرامت هستند و کرامت و عزّت و احترام انسان ها همواره باید حفظ شود .

دکتر قدیر آکاراس ذیلا ادامه داد: اگر این حریم از بین برود، مثل آبی خواهد بود که پشت سدّی جمع می گردد و با شکستن سدّ تبدیل به سیلی می شود که هر چه در پیش رویش باشد، نابود خواهد کرد. عقل باید وارد زندگی شود تا زمینه های زندگیِ اجتماعی و مشترکِ انسان ها فراهم شود.

وی بر اهمیت فهم و بصیرت در فرهنگ زندگی اجتماعی تاکید کرد و یادآور شد: وقتی به فرهنگ حضرت رسول اکرم (صلی‌الله علیه و آله) نگاه می کنیم، قرآن ایشان را اسوه زندگی کامل معرفی می کند. « لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه» (احزاب: 21). لذا اگر عقل را بر زندگی اجتماعیِ خود حاکم کنیم ، مدینه فاضله ای که پیامبر(صلی‌‌الله علیه و آله) در عصر سعادت (صدر اسلام ) به وجود آورده بود، یعنی مدنیّت موجود در مدینةالنّبی را می توانیم احیا و براساس آن زندگی کنیم.                                                                      

سخنران نشست ضمن اشاره به آیه «واذکروا نعمت الله علیکم اذ کنتم اعداء فالّف بین قلوبکم فاصبحتم بنعمته اخواناً» ( آل عمران: 103 )، تصریح کرد: دلیل اینکه انسان ها با یکدیگر دشمنی می ورزند، عصبیّت، قوم گرایی و قبیله گرایی است که پیامبر(صلی‌‌الله علیه و آله) آنها را از بین بردند و به جای آن اخوّت و الفت را در بین انسان ها پایه ریزی کردند.

دکتر قدیر آکاراس ذیلا افزود: نبی مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله) از طریق ایجاد پیوند بین قلوب مردم، زمینه زندگی اجتماعی آنها را فراهم کردند و شرایط زندگی توأم با احترام در کنار یکدیگر را به وجود آوردند.

وی در ادامه به فرازهایی از آیات الهی اشاره نمود و خاطرنشان کرد: عاملی که انسان ها را داخل آتش می کند، عصبیّت و تعصّب قومی و نژادی است. پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله) رحمت و شفقت خود را به تمام انسان ها عرضه داشتند و به واسطه اخلاق نرم ایشان، مردم زندگی توأم با مهربانی و احترام را یاد گرفتند و این فرهنگ متعالی را در عصر سعادت ( صدر اسلام و عصر پیامبر) تجربه کردند.

رئیس تجمع علمای ترکیه با بیان اینکه خداوند متعال فرهنگ وفاداری به عهد و پیمان و همزیستی مسالمت آمیز را به ضرورت عقلّ انسان به او امر کرده است، خاطرنشان کرد: بر حسب تعالیم اسلام و فرهنگ قرآنی حتّی افرادی که با آن ها زندگی می‌کنید، دینشان هر چه می خواهد باشد، حتّی اگر خدا را نیز نشناسند، نباید به آنها اهانت کنیم.

سخنران این همایش اظهار داشت: اگر ما امروز در جغرافیای اسلام به این تعالیم و آموزه ها، هم در راستای ضرورت های عقلی و هم در راستای دستورات دینی توجّه کنیم و طبق دستور قرآنیِ عمل نماییم، اختلافات موجود در جغرافیای ما از بین می رود.

وی تأکید کرد: اگر به مصداق آیه «و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرّقوا » ( آل عمران - 103 ) به ریسمان الهی چنگ بزنیم، در اینصورت قوی تر از عقل چه چیزی می تواند وجود داشته باشد. عقل بزرگ ترین نعمتی است که خداوند به انسان عطا کرده است. اگر بتوانیم به آن چنگ بزنیم و بر اساس آن حرکت کنیم، مطابق تعالیم و اصول قرآن موفّق خواهیم شد. این یک فرهنگ است، یک علم است، یک بصیرت است.                        

 

دکتر قدیر آکاراس ذیلا با تأکید بر این که حفظ جان، مال، حیثیّت و ناموس انسان ها بیش از همه وظیفه مسلمانان است، خاطرنشان کرد: هیچ علّت و سببی نباید انسان ها را از هم دور کند و کرامت و عزّت و احترام انسان ها را زیر پا بگذارد.

وی وظیفه حفظ عزّت و احترام انسان را یک ضرورت عقلی و دستور الهی توصیف نمود و یادآور شد: اگر تمام اصول حفظ کرامت و عزّت انسان وارد زندگی شود در این صورت در بین همه مسلمان ها و حتّی در بین همة انسان ها اتحاد و یکپارچگی اجتناب ناپذیر خواهد بود.

رئیس تجمع علمای ترکیه در بخش پایانی سخنان خود با تأکید بر اینکه باید اوامر رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) را برای زندگی سالم در حیات امروزیِ خود حاکم کنیم، اظهار داشت: ما به این الگو بیش از هر زمان نیاز داریم. مسلمانان، امروز از اختلاف و نزاع و خون هایی که ریخته می شود، خسته شده اند.

دکتر قدیر آکاراس ذیلا ضمن تأکید بر توجه به  نقشه های امپریالیست ها و دسیسه های شوم صهیونیستی علیه اسلام، اظهار داشت: مباحثات فکری و علمی در فضایی عالمانه و به دور از تعصّب ورزی امری مقبول است. گفتگو ها و مباحثات، بدون بر انگیختن آتش فتنه و اختلاف، امری پذیرفتنی است. چون انسان ها در دادوستدِ فکری با یکدیگر تکامل می یابند. تعاملات فکری موجب روشنگری مردم منطقه و مسلمانان می شود.