کد مطلب: 106659 تعداد بازدید: ۲۶۲

استاد مدرسه علميه الزهراء(س) گرگان:

خداوند با توجه به شايستگي انسان قضا و قدر او را تعيين مي كند

دوشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۲۳:۱۸:۰۱
آقای حکیمی استاد مدرسه علميه الزهراء(س) گرگان گفت: استغفار جبري نبوده بلكه انسان با اختيار خود، چيزهاي مطلوب را از خداوند طلب مي كند و نيز خداوند با توجه به شايستگي و صلاحيت انسان قضا و قدر او را تعيين مي كند.

به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران گلستان، آقاي دكتر محمد حكيمي در نشست علمي «تفسير فلسفي شب قدر» كه از سوي مدرسه علميه الزهراء(س) گرگان بصورت مجازي برگزار شد، بيان كرد: از نگاه فلاسفه، عوالم هستي داراي سه مرتبه وجودي است.

 وي در معرفی عوالم سه گانه عنوان کرد: آن عوالم وجود عبارتند از: "عالم جبروت" كه جرم و عوارض مادي وجود ندارد، "عالم ملكوت" که در آن جرم مادي وجود نداشته اما عوارض مادي وجود دارد و عالم بعد از آن "عالم ناسوت" كه عالم طبيعت بوده و جرم مادي و عوارض مادي دارد.

استاد حوزه با استناد به كلامي از علامه طباطبايي(ره) گفت: «در وجود انسان هم عالم ماده وجود دارد كه قوه خيال است و هم عالم ملكوت و هم عالم جبروت كه عقل ما است، عالم ملكوت لطيف تر از عالم ناسوت است كه اين دو عالم رابطه علي و معلولي دارند».

حكيمي با اشاره به نظرات سيد ابو الحسن رفيعي قزويني در مورد ظرف وجودي عالم اضافه كرد: «هر عالمي يك ظرف وجودي دارد، عالم ناسوت كه ظرفش زمان، عالم ملكوت كه ظرف آن دهر و ظرف عالم لاهوت خداوند است».

وي با استناد به آيه42 سوره مباركه زمر خاطرنشان كرد: در خواب، روح از بدن جدا شده و با عوالم برتر اتصال پيدا می‌کند كه انسان از عالم آينده مطلع و حقايق را فهميده و در آن صورت‌هاي خيالي به صورت واقعي تبديل مي شود.

استاد دانشگاه با اشاره به آِيه21 سوره مباركه حجر شب قدر را داراي سه عالم جبروتي، ملكوتي و ناسوتي دانست و اظهار كرد: در شب قدر سرنوشت انسان تعيين شده و خداوند هر چه را بخواهد محو يا اثبات مي كند.

حكيمي به مسئله اختيار اشاره كرد و توضيح داد: اختيار منافاتي با قضا و قدر الهي ندارد، البته اختيار انسان مطلق نبوده بلکه بواسطه اختیار، نظارت و تسلط بر ترك و انجام كار داريم.

وي ادامه داد: اختيار جزء تقديرات و جبر بوده اما افعال و انتخاب آن ارادي است و قضا و قدر الهي به معناي مديريت خداوند است.

استاد حوزه دعا، توبه و استغفار را در تعيين قضا و قدر الهي مؤثر دانست و اشاره كرد: موجودات مجرد مانند فرشته و جبرئيل فقط يك امكان و سرنوشت دارند اما براي انسان علل و اسباب مختلفي وجود داشته و او از خداوند عللي كه اثر مثبت در سرنوشتش را درخواست مي كند.

حكيمي خاطرنشان کرد: استغفار جبري نبوده بلكه انسان با اختيار خود، چيزهاي مطلوب را از خداوند طلب مي كند و نيز خداوند با توجه به شايستگي و صلاحيت انسان قضا و قدر او را تعيين مي كند.

وي ادامه داد: عوامل معنوي و مادي در سرنوشت انسان تأثير دارد، بنابراين قضا و قدرالهي با اعمال انسان تاثير پذير و متغير مي شود.